Dünyanın En Zengin Yatırımcıları: Borsadan Zengin Olanların Ortak Noktaları Nelerdir?
Borsa, Türkiye’de yıllardır zenginlerin işi olarak algılanırken, insanların para biriktirebileceği piyasalar olduğu için bu algı çok da yanıltıcı değil. İki asgari ücretlinin İstanbul’da 7-8 bin lira kira ödeyerek, ulaşım, yemek, fatura gibi giderlerini yaşadıkları çevrede yatırım ve birikim için alan yaratması zor iken, maddi durumu olanların yapması mantıken daha mümkün görünüyor. ay sonu hesap bakiyelerini enflasyona karşı korumak için daha yüksek gelirler. Öte yandan 2022’de yüzde 200’e yakın getiri sağlayan BİST 100 endeksinde ise ev, araba alamayan, dolar ve mevduatta getiri bulamayanlar Borsa’ya akın etti. Peki dünyada durum nedir? Borsadan para kazananlarda durum nedir? Aslında, bu insanların onları dünyanın en zengin insanları arasına sokan ortak noktaları ne?
Bildiğiniz gibi, Forbes dünyanın en zengin insanlarının bir çetelesini tutuyor. Ne tür bir güç arıyorsanız, onu ünlü dergide bulabilirsiniz.
En güçlü ve ünlü ile başlayalım: Warren Buffett! Teorileri ve pek çok aforizması olan bir yatırım gurusu.
75 yaşındaki Stephen Schwarzman, bir Blackstone kurucu ortağıdır ve halen CEO olarak çalışmaktadır. 2022 yılını yaklaşık 35 milyar dolarlık varlıkla kapatan Schwarzman,
Jim Simons, RenTech veya RenTec olarak da bilinen Renaissance Technologies, New York merkezli bir hedge fonudur. Matematiksel ve istatistiksel analizden elde edilen nicel modelleri kullanarak işler.
27,2 milyar dolar net servete sahip olan Ken (Kenneth) Griffin, riskten korunma fonu şirketi Citadel’in kurucusudur. 1990 yılında Citadel’i kurmadan önce, 1987’de Harvard yurdundayken gerçek zamanlı borsa bilgileri almak için çatıya bir uydu anteni koydu.
R. Budi Hartono, Endonezya’nın en zengin iki insanından biri, diğeri ise zaten onun kardeşi. 23 milyar doları aşan servetini birçok alandaki şirketlerine borçlu olsa da, servetinin asıl sebebi Bank Central Asia’dan aldığı hisseler.
Ray Dalio, 150 milyar doları yöneten dünyanın en büyük hedge fon şirketi Bridgewater Associates’in kurucusudur. 72 yaşındaki Dalio’nun 22 milyar doları var.
Abigail Johnson, 2014 yılında babasının koltuğunu alarak dedesi tarafından kurulan Fidelity Investments’ın CEO’su oldu. Aynı zamanda bir ekonomist olan Johnson, 2020’de kripto varlıklarda da erken hareket eden yatırım fonları devi ile muazzam bir büyüme kaydetti.
Interactive Brokers’ın lideri Thomas Peterffy. 1965 yılında 21 yaşında tüm servetini Rusya’ya kaptıran Macar aristokratlarının torunu olarak Amerika’ya gelen Peterffy’nin 20 milyar doları var.
Steve Cohen, 26 milyar dolarlık bir koruma fonu olan Point72 Asset Management’ı yönetiyor. 17,5 milyar dolarlık net servetiyle 66 yaşındaki fon yöneticisi, dünyanın en başarılı hedge fonu SAC Capital’i yıllarca yönetti.
Kuşağının tartışmasız en büyük hedge fon yöneticisi olan David Tepper, Goldman Sachs’ta tahvil başkanıyken 1993 yılında Appaloosa Management’ı kurdu.
Peki, bu isimlerin güçlü olmaları dışındaki ortak özelliklerini öğrenmek ister misiniz?
hasanbeyli-ajans.com.tr