Zombi sinemaları her şeyi yanlış anladı! Zombi hastalığına bir virüs değil, mantarlar ve parazitler neden olacak! Bugün sizler için doğanın en korkunç ‘zombi hayvanlarını’ bir araya getirdik. Gelin birlikte inceleyelim.
Kaynak: https://www.livescience.com/34196-zom…
Zombi sinemaları her şeyi yanlış anladı!
Başlayan bir virüs sonucunda bir zombi salgınının başlayacağını hepimiz varsayıyoruz ki bu oldukça olası.
Gerçekte, kurbanlarının bir zombi gibi davranmasına neden olan birçok hayvan var!
Bu hayvanların genel olarak parazit veya mantar türüne dahil olduğunu belirtmekte fayda var.
Yani bu tür şeylere mantarların neden olması, sinema salonlarındaki gibi bir parazitten daha olasıdır!
Bu konsepti en iyi işleyen zombi dizisi ise ‘The Last of Us’ adlı dizi oldu. İlgilenenler izleyebilir.
Peki nedir bu doğanın “zombi hayvanları”?
1. Herkesin favorisi, larvalarını hamamböceklerinin üzerine bırakan yaban arısıydı!
Gerçek zombi hikayeleri, Hollywood filmlerinden biraz farklıdır. Yeşil yaban arısının (Ampulex compacta) zehiri hamam böceğini hareketsiz kılar ama felç etmez. Hamamböceği uykuya daldığında, karın boşluğuna tek bir yumurta bırakır ve hamamböceğini yuvasına sürükler.
İşte larva hamam böceğinin içinde büyür ve onu yiyerek yavaş yavaş yaşamına başlar!
2. Mantarlardan zombi karıncalar!
Ophiocordyceps unilateralis, marangoz karıncaları (Camponotus) ile beslenen ve kendi çıkarları için vücutlarına sızan patojenik bir mantardır. Bu mantar karıncayı enfekte eder ve ardından talihsiz karıncayı kontrol etmek için kimyasal sinyaller kullanır. Zombileşen karınca koloniyi terk eder ve yakındaki bir ağaca tırmanarak çenesiyle bir yaprağın alt tarafına tutunmaya başlar.
Mantar burada içten ölen karıncayı tüketir ve daha sonra rüzgarla dağılarak diğer karıncalara bulaştırmayı amaçlar.
3. Yengeçleri köleleştiren barınaklar.
Bir yengeç korsanının barınağı olarak da bilinen bir dişi Sacculina barınağı (Sacculina carcini), bir yengeçte yuva yapmak istiyor, böylece yengeç üzerinde yumuşak doku bulana kadar dönecek. Sonunda içeri giren barınak, yengecin vücudunun içinden uzayan sürgünlerle tümör gibi güzel bir barınak oluşturur ve sahibini yavaş yavaş yer.
Bilhassa yengecin cinsel organını yiyen barınaklar, yengeçlerin ona kendi yavruları gibi bakmasını ve diğer erkek barınaklarla çiftleşmesini sağlar!
4. Yaban arıları, örümcekleri zombiye dönüştürür.
Başka bir yaban arısı türü (Hymenoepimecis argyraphaga) örümceği yakalanabilir ve larvalarını örümceğin vücuduna sokar. Örümcek, yaşamının son gecesini ağ oluşturmak yerine ipek bir koza yaparak geçirir ve larva bu kozanın içinde örümceği besleyerek büyür!
5. Parazitler kurtların daha fazla risk almasını sağlar.
Yellowstone Ulusal Parkı’ndaki kurtlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, parazitler kurtları daha yüksek risk altına sokuyor. Bu parazit, yalnızca kedilerde üreyen tek hücreli bir organizma olan Toxoplasma gondii’dir. T. gondii, artan testosteron seviyeleri ve davranış değişiklikleri de dahil olmak üzere bir dizi semptomla gelen bir hastalığa neden olur.
Etkilenen kedinin dışkısıyla temas eden solucanlar bu parazitle enfekte olur. Böylece, etkilenen bireyler daha sonra daha riskli davranışlarda bulunurlar.
6. Bu mantar kurbağaların daha çok çiftleşmesine neden olur.
Ekoloji ve Evrim dergisinde yayınlanan 2016 tarihli bir çalışmada araştırmacılar, Batrachochytrium dendrobatidis adlı bir mantarla enfekte olan erkek sis kurbağalarının (Litoria rheocola), enfekte olmayan kurbağalara göre bir eş bulmada daha başarılı olduğunu buldular. Enfekte erkekler geceleri bir dişiyle çiftleşmek için daha fazla davet alır ve bu da üreme başarısını artırır.
7. Ağustos böceklerini seks takıntısına sokan ilginç mantar!
Ağustos böcekleri 17 yıla kadar larva olarak yaşayabilir. Sonunda kanatlandıkları zaman, popolarını yiyen bir mantar tarafından sekse aç zombilere dönüştürülürler. Scientific Reports dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, Massospora cicadina mantarı özellikle ağustos böceklerini hedef alır ve onların karınlarını ve arka uçlarını yer ve yerlerinde sarımsı bir spor kümesi bırakır. Mantar aynı zamanda ağustosböceğinin beynini de kontrol altına alır, onu cinsel bir çılgınlığa sürükler ve mantar sporlarını diğer ağustos böceklerine yayar.
8. Parazitler Killifish’i yüzeye çıkmaya zorlar.
Deniz hayvanları bile parazitlerden kaçamaz. Euhaplorchis californiensis adı verilen bir parazit türü, California killifish’in (Fundulus parvipinnis) beyinlerine sızarak onları su yüzeyine yüzmeye zorlayabilir. Royal Society B dergisinde yayınlanan 2008 tarihli bir araştırmaya göre, yassı solucan parazitleri, balığın serotonin ve dopamin metabolizmasını değiştirerek balığın hareketlerini kontrol eder.
9. Bu parazitin bulaştığı fareler kedilerin ağzına kaçar!
Bir parazitin yayılmasının en temiz yollarından biri, sahibinin doğal yırtıcıları tarafından yenmesidir. PLOS ONE dergisinde 2013 yılında yayınlanan bir araştırma, T. gondii ile enfekte olmuş farelerin sistemlerinde yüksek testosteron seviyeleri gösterdiğini ve bu da onları kedilerden daha az korkuttuğunu buldu. PLOS ONE’da yapılan başka bir araştırma, enfekte farelerin kedilerin idrar kokusuna bir tür ‘cinsel çekim’ hissettiklerini ve bu da onları kedi düşmanlarına daha yakın yaşama olasılıklarını artırdığını öne sürdü.
10. Parazitler tespih böceklerini zombiye çeviriyor!
Acanthocephaly (Plagiorhynchus cylindraceus) adı verilen parazitler tespih böceklerini hedef alır. Michigan Üniversitesi Hayvan Çeşitliliği Web sayfasına göre, parazit sığırcık kuşlarının (Sturnidae) bağırsaklarında yaşar ve acıktıklarında kuş pisliği yemeyi seven tespih böcekleri tarafından yenir.
Böylece parazitler böceğin beynini kontrol altına alır ve zombi istilasına uğramış böceği tavsiye edilmeyen şeyler yapmaya teşvik eder, örneğin yırtıcılarına, sığırcıklara yerini gösterecek ve böylece yeni bir böcek arayışına girecektir!