Hatay’da Mart-Nisan’da 50 bin konut için planlama yapıldı
Bakan Murat Kurum, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 2 depremin ardından 2 gün önce Hatay Defne ve ardından Samandağ’da depremler yaşadıklarını hatırlatarak, bölgede artçı sarsıntıların devam ettiğini kaydetti. Gazetecilere kısa bir açıklama yapan Bakan Kurum, “Bakanlığımız, şantiyedeki ekiplerimiz ve tüm birimlerimiz eş zamanlı olarak hasar tespiti ve yeni yapılacak yerlerin çalışmaları ile enkaz kaldırma çalışmalarında sahada bulunuyor. Depremzedelerimiz ve vatandaşlarımız için seferberlik bilinciyle 24 saat sahada çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” söz konusu.
“ÇADIR KENT VE KONTEYNER KENTLERİN KURULUŞ SÜRECİNİ AYNI ANDA YÜRÜTÜYORUZ”
Bakan Kurum, Hatay’daki uyum toplantısının ardından yeni yerleşim birimleri ve konteyner kent alanlarında incelemelerde bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Fiili olarak 11 ilde arama kurtarma çalışmalarını tamamladık. Eş zamanlı olarak çadır ve konteyner kentlerin delegasyon süreçlerini de yürütüyoruz. Hatay’da yeni yerleşimler, konteyner kent alanları ve bölgedeki çalışmaların hızlanması için yapılması gerekenleri hep birlikte istişare ettik. İşte Ulu Camimizin hemen arkasından Meclis Binamızın geldiği bir bölgedeyiz. Bu bizim tarihimiz, kültürümüz. Burası bizim Hatay’ımız, bizim Antakya’mız. Demografik yapısını hassasiyetle dikkate alarak Hatay’ın doğal güzelliklerini koruyacak ve kültürel maliyetlerini gelecek nesillere aktaracak bir anlayışla yapacağız. Yeni Kırıkhan’ımızı, yeni Defne’mizi, İskenderun’umuzu inşallah bu anlayışla inşa edeceğiz. Şehrin ihtiyacı ve bizden beklentisi ne olursa olsun, biz de süreçlerimizi bu beklenti çerçevesinde yürütüyor olacağız. Kanaat önderlerimizin, buradaki sanayicilerimizin, vatandaşlarımızın istekleri ne olursa olsun, o istek doğrultusunda en yetkin mimarlarla projelendirmeye başladık.”
“MART-NİSAN AYINDA HATAY’DA 50 BİN KONUT PLANLAMADIK”
Rezerv alanlarında sağlam temeller üzerine konut inşaatlarına başlayacaklarını kaydeden Bakan Murat Kurum, “Ölen ailelerimizi geri getiremeyeceğiz ama onların hatıralarını burada yaşatacağız. Burada yaşayıp gelecek nesillere bırakacağımız Ulu Camimizi ve Meclis Binamızı ve Kültür ve Turizm Bakanımızın gerekli incelemeleri yaptığı buradaki tüm tarihi eserleri ayağa kaldıralım inşallah tüm tarihi eserlerimizi burada canlandıracağız. , eskisi gibi yapıp hayata geçirelim Mart ve Nisan aylarında Hatay’da hem merkezde hem de ilçelerde 50 bin konut yapmayı planladık Mart ayı sonunda inşaatı bitirmiş olacağız. 14 bin bağımsız bölüm sözleşmesi 21 Şubat’ta başladığımız imalat sürecinde 4 günde 10 bin 12 yeni konutun sözleşmesini imzaladık ve bugün itibariyle inşaat sürecini başlattık. Mart ve Nisan aylarında 200 bini merkezlerde, 73 bini köylerde olmak üzere 273 bin adedinin ihale ve sözleşme sürecini başlatıyoruz.” açıklama yaptı
“VATANDAŞIMIZA VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTACAĞIZ”
Nurdağı ve İslahiye’deki ilk afet evlerinin üretim sürecinin başladığını ifade eden Bakan Kurum, “İnşallah ilk etapta evlerimizi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz ve aynı şekilde hasar tespitlerini yapmaya devam edeceğiz. Cumhuriyet tarihinin en büyük ve en kapsamlı afet konutu seferberliği olarak anlıyoruz.Diğer sarsıntılarda olduğu gibi burada da vatandaşlarımıza verdiğimiz sözü tutacağız.Bugün buraya gelmeden önce Malatya’daydık. Malatyalı kardeşler 2 yıl önce ve biz o sözlerimizi tuttuk.İzmir’de sözümüzü verdik, sözümüzü tuttuk.Hatayımıza da sesleniyoruz.Rabbim inşallah bu sözümüzü tutma noktasında bizleri mahçup etmez. , İnşallah bu sözlerimizi yerine getireceğiz ve vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz.” söz konusu.
“FAY HATTINA UZAKLIKLARIN UZAKLIKTA OLDUĞU BÖLGELERİ TERCİH ETTİK”
Bakan Kurum, İskenderun, Hatay ve Kırıkhan ile Defne merkezdeki afet konut alanlarının ön çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, “Şu anda detaylı jeolojik etütlere başlandı. Bu kapsamda ovadan dağa sağlam yer bulabileceğimiz Avanos Dağları eteklerine kadar sıvılaşmanın olmadığı ve fay hattına olan mesafenin uzak olduğu alanları tercih ettik. Biz de burada şehrimizin demografik yapısını, kültürel dokusunu koruyan bir anlayışla şehrimizin yöneticileriyle birlikte çalışıyoruz ve ilk olarak bu rezerv alanlarıyla başlayacağız. İnşallah 2 ay içerisinde toplamda 50 bin 526 konutun yapım sürecini başlatmış olacağız. Hatay’da Mart’ta 7 bin 726 konutu, Nisan-Mayıs’ta da 42 bin 800 konutu hem merkezde hem de depremden zarar gören ilçelerde yeniden hizmete açmış olacağız. Antakya özelinde baktığımızda Nisan-Mayıs aylarında 4 bin 250 konut, 33 bin 850 konut olmak üzere 38 bin 100 konut inşaatına başlamış olacağız.” dedi.
“Vatandaşımızı Açıkta Çaresiz Bırakmayacağız”
Bakan Kurum, depremin 18’inci gününde 10 bin bağımsız bölüm için sözleşme imzaladıklarını ve yapım sürecini başlattıklarını belirterek, “İnşallah depremin izlerini silip yenisini yapana kadar buraları terk etmeyiz. Antakya burada. Her depremde olduğu gibi vatandaşlarımızı açıkta da çaresiz bırakmayacağız, yanlarında yolumuza devam edeceğiz. Orada kanaat önderimiz, sanatçımız ve sporcumuz olacak. Hatay’ın tüm içeriğini ve kültürünü buraya yansıtacağımız anlayışla yapacağız. Ve Asi Nehri kıyılarında, ses dediğimiz inanç bölgelerinde, burada nasıl bir yapılaşmaya ihtiyaç var, burada mutlaka kısıtlamalar yapacağız, imar kısıtlamaları getireceğiz. Sağlam bir zeminde yapılması gerekenleri yapacağız. Bu noktada inşallah hem rezerv alanında hem de bugün burada bulunduğumuz Asi Nehri kıyısındaki alanlarda inşaat sürecini yürüterek vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri tutmuş olacağız.” şeklinde konuştu.
“EV SAHİPLERİMİZE 5 BİN LİRA, KİRACILARIMIZA 3 BİN LİRA KİRA YARDIMI VERECEĞİZ”
Depremzedeler evlerine taşınana kadar eşya, taşınma ve kiralama yardımı yapacaklarını belirten Bakan Kurum, “Cumhurbaşkanımız duyurdu; 15 bin lira taşınma yardımı, sakinlerimize 5 bin lira, kiracılarımıza 3 bin lira yardım yapacağız ve evleri teslim edilene kadar kira yardımı devam edecek. İnşallah bir yıl içinde hep birlikte daha güzel bir Hatay görürüz. O zaman mutluluklarına şahit olacağız, sevinçlerine ortak olacağız, dualarını alacağız. Milletimiz huzur içinde yatsın. Biz bu güce sahibiz. Bunları yapacak devletimiz ve milletimiz var. İlk andan itibaren milletimiz 85 milyon Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş için buradaydı. Yardım eli uzattı, emekli maaşını, kumbarasındaki parayı paylaştı. İnşallah bire bir anlayış gerçekleştireceğiz. Hatay, Gaziantep, Antakya ve Maraş ne isterse, inşaat sürecini onlarla birlikte yürüteceğiz” dedi. söz konusu.
“HASARDA YÜZDE 80, YOĞUN HASARLARINDA YÜZDE 90 SEVİYESİNİ AŞTIK”
Bakan Kurum, deprem nedeniyle ağır hasarlı ve yıkılmış ne varsa inşaatını yapacaklarını belirterek, “Bugün itibarıyla 4 milyon 658 bin bağımsız bölümde 1 milyon 316 bin binanın denetim ve hasar tespiti yapıldı. tamamlanmış. Ve 534 bin bağımsız bölümden oluşan 173 bin binanın yıkıldığını, derhal yıkılacağını ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Ve hasar tespitinde yüzde 80’i aştık. Hasarın ağır olduğu yerlerde yüzde 90’ları aştık. Hatay’da 51 bin binanın 195 bin bağımsız bölümünün yıkıldığını, derhal yıkılacağını ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Hasar tespitlerinin tamamlanmasının ardından evlerimizin ihalelerini etap etap yaparak sözleşmeleri ile birlikte inşaat sürecini yürütüyor olacağız.” sözlerini kullandı.
“BİNALARIMIZ KAT PLUS 3-4 KATI AŞMAYACAK”
TOKİ’nin yaptığı 1 milyon 180 bin konutun dimdik ve sağlam durduğunu hatırlatan Bakan Kurum, “Yine aynı anlayışla yapacağız. Binalarımızı radye temel üzerine tünel kalıp sistemi ile inşa edeceğiz. Zemin 3-4 kat artıyı geçmeyecek ve böylece rezerv alanlarındaki inşaat sürecini şehrin çeperlerinde sağlam, güvenilir alanlara yerleştirmiş olacağız. Nasıl kesintili konteyner ve konaklama alanları oluşturuyorsak, buradaki vatandaşlarımızın ticari hayatının devamlılığı için de kesintili ticaret alanları kuracağız. Bunu master planlar çerçevesinde tasarlıyoruz. Burada esnafımızın hizmet vereceği, şehrin yaşayacağı, çelik yapılarımızla birlikte buradaki kardeşlerimize hizmet amacı ile şehri bir bütün olarak planlayacağız. Bu anlayışla çalışacağız.” dedi.